FRÅGOR OCH SVAR OM PSYKISK OHÄLSA
Vad är psykoterapi?
När man går i psykoterapi pratar man med en eller flera behandlare för att bearbeta de problem man har. Detta är en mycket vanlig behandling vid psykiska sjukdomar och problem. Med hjälp av en psykoterapeut får man verktyg att hantera känslor, tankar och beteenden och man får möjligheten att prata med en person som är professionellt utbildad inom området psykisk ohälsa.
Det finns många olika psykoterapiformer. De två dominerande grenarna är den psykodynamiska terapin (PDT) respektive de terapier som utgår från den behavioristiska psykologin, främst kognitiv beteendeterapi (KBT).
I den psykodynamiska terapin arbetar man utifrån att tidigare erfarenheter har betydelse för individens sätt att handla och reagera.
individen formas av relationer i sin omgivning, både pågående och avslutade.
terapeuten utgår från individens unika livssituation och historia för att kunna förstå problematiken och hjälpa individen.
Inom kognitiv beteendeterapi utgår man från teorier om inlärning och betingning.
Ett beteende är mer sannolikt att upprepas om det åtföljs av en positiv konsekvens medan en negativ konsekvens hämmar beteendet. Därför fokuserar man vid KBT-terapi på att lokalisera de aktuella problemen och finna de vidmakthållande faktorerna.
En vanlig metod inom terapin är exponering. Individen får möjlighet att successivt utsätta sig för situationer som upplevs jobbiga, med hjälp av verktyg som terapeuten förmedlat kan dessa situationer hanteras bättre och med tiden avdramatiseras.
Både PDT och KBT har stöd för god effekt i vetenskapliga studier.
Hur går psykoterapi till?
BEDÖMNINGSSAMTAL
Det första mötet utgörs oftast av ett så kallat bedömningssamtal. Här får terapeuten möjlighet att skapa sig en bild av hur problemen ser ut och vilken behandling som är önskvärd. Du som patient får även möjlighet att träffa behandlaren och känna efter om du upplever förtroende för personen.
sessioner
Därefter följer ett varierat antal sessioner, beroende på behandlingstyp och överenskommelse er emellan. Hur ofta man träffas kan variera men vanligt är en gång i veckan. Varje session är normalt 40 minuter. Hur sessionerna ser ut varierar beroende på behandlingstyp, om det är individ- eller gruppterapi mm.
uppföljning
Efter avslutad terapi är det vanligt med uppföljningssamtal. Detta är ett bra sett att försäkra sig om att terapin har effekt över tid.
När ska man söka hjälp?
Beroende på problembilden kan de praktiska indikatorerna variera men det är viktigt att söka hjälp när du upplever att problemen påverkar din vardag och ditt sätt att leva.
Har du självmordstankar eller planerar att ta livet av dig är det viktigt att söka hjälp omgående. Vid akuta fall vänder du dig till psykiatrisk akutmottagning.
Om du använder droger eller fysisk smärta i försök att döva dina besvär är det också viktigt att söka hjälp.
Kom också ihåg att om du har sökt hjälp men blivit nekad den betyder det inte att det måste vara en korrekt bedömning. Om du har behov av hjälp ska du söka igen.