Klimakteriet handlar om kvinnohälsa, att lyssna och sprida kunskap och ge kvinnor hopp för det finns hjälp att få. Det händer så mycket i kroppen som man kanske inte alltid förstår efter att man har fyllt 40 år. Det är mycket som förändras med våra hormoner, och den egna livsstilen får en allt mer avgörande betydelse för hur man mår.
Därför blir det extra viktigt att ta hand om sig vad gäller kost, sömn, träning och inte minst återhämtning. I den här åldern är det även många som blir allt mera stresskänsliga. Läkarkåren förväxlar många gånger inträdet i klimakteriet med utmattningssyndrom och många kvinnor behandlas och får utskrivet antidepressiv medicin istället för eventuell hormonersättning, återhämtning, lära känna sig själv på nytt, prata med någon etc. I klimakteriet är det viktigt att lära sig att hantera stress, att lära oss att se på våra tankar och göra nåt konstruktivt av dem istället för att bara grubbla.
KBT/ACT kan många gånger hjälpa kvinnor i övergångsåldern. Speciellt med ACT är att man kanske inte lär ut en teknik som är specifik för en viss kontext, utan utifrån ACT lär man ut breda strategier som funkar i olika miljöer och olika kontexter. ACT väldigt intresserad av grundforskning, vad är det som gör att vi människor hamnar i psykisk ohälsa och undvikande och beteende som inte hjälper oss på lång sikt? Och dem är samma oftast för individer och organisationer.
Vi lär ut förhållningssätt till vad som är viktigt i livet, mina värden men också hur jag hantera inre skeenden som vi kallar det för känslor och tankar, de är ofta dem som ställer till det för oss. Psykisk/fysisk stress är ofta samma sak och påverka oss på samma sätt. När man hamnar i hormonell obalans, vilket är en form av psykisk och fysisk stress, eller känner sig stressad redan i förklimakteriet kan man få en massa symtom så som sömnsvårigheter, stress, irritation, hjärndimma, svårt att koncentrera sig. Många har även påfrestande livssituationer, tonåringar, äldre föräldrar, jobb, ekonomi, förhållande som är trasiga, vilka kan leda till en depression.
KBT kan hjälpa mot övergångsbesvär. När man kommer till terapi är det ofta en känsla man vill bli av med, exempelvis ledsamhet, nedstämdhet, oro eller liknande.
En form av KBT som har visat sig vara effektiv vid just värmevallningar och symtom som kan dyka upp under den här fasen är : TILLÄMPAD AVSLAPPNING. Att lära sig att slappna av i kroppen och tillämpa avslappningen i olika situationer, däribland vardagssituationer , träna upp förmågan att ganska snabbt kunna sätta igång den här avslappningsresponsen har visat sig vara effektivt. Tillexempel om man får en värmevallning eller blir irriterad eller nervös. OK AHHH slappna av och landa i kroppen igen.
Om du blir arg eller frustrerad för att du är varm i kroppen kommer du öka eller minska din värme?
Du kommer öka din värme, frustation innebär att jag ahh sätter igång kroppen vilket leder till att kroppen blir varm. Så tillämpad avslappning funkar som att istället för att gå i kamp med den här värmen som kommer, så tillåter du kroppen att slappna av, och acceptera den på ett sätt. Generellt sätt så sänkter tillämpad avslappning kroppens stressnivåer. Så att när jag sänker min stressnivå så blir inte mina värmevallningar lika påtagliga, ganska likt mindfulnessbegreppet acceptans - att istället för att gå i kamp med någonting som sker i min kropp så acceptera jag och ta emot det som det är.
Denna texten är skriven av Anna Zapparata Dahlberg, Socionom och basutbildad inom ACT/ KBT.
Boka gärna en tid hos våra KBT behandlare.