Jag är legitimerad psykoterapeut med inriktning familjeterapi och systemteori. På psykoterapeutisk basnivå gick jag en utbildning med både systemteori, psykodynamisk teori samt en mindre del kognitiv beteendeterapi. Min grundutbildning är socionom.
Jag har mångårig erfarenhet av arbete inom socialtjänsten med både utredning och behandling. Det har bland annat inneburit arbete med barn, ungdomar och deras familjer, familjerättsfrågor, familjerådgivning samt föräldrautbildning.
Som psykoterapeut med systemteoretisk inriktning fokuserar jag på det sammanhang individen, paret eller familjen befinner sig i. Det kan vara både nutid och dåtid. Exempel på fokusområden är livscykelperspektiv, anknytningshistoria, relationer och kommunikation.
Jag har grundutbildning i EFT, emotionell fokuserad terapi, vilket kännetecknas framför allt av att fokus ligger på de emotionella band som finns mellan makar och familjemedlemmar. Metoden har hämtat inslag från ett flertal terapeutiska inriktningar men den har framför allt en tydlig förankring i anknytningsteorin. Jag hämtar mycket inspiration från den metoden i synnerhet när jag träffar par men även i arbetet med familjer.
Jag anpassar mitt arbete utifrån var patienten befinner sig känslomässigt och tillsammans försöker vi ta reda på symtomens ursprung och funktion. Jag använder mig framförallt av de systemiska och psykodynamiska perspektiven i mitt arbete, vilket betyder att jag fokuserar på relationers betydelse för en persons mående samt känslor kopplade till olika livshändelser och situationer, samt hur personen hanterar och reagerar på dessa känslor. Genom att få fram personens /familjens berättelse synliggörs anknytningssår och situationer eller händelser som väckt obehag eller rädsla och sedan lett till ångestproblematik till exempel. Att få berätta om det känslomässigt svåra och bli lyssnad till bidrar ofta till en läkande process. Att få tillgång till svåra känslor som varit undanträngda är en viktig pusselbit i arbetet med ångest och PTSD men även andra diagnoser såsom ätstörning och OCD.
Min utgångspunkt i arbetet med barn är att de ofta är tydliga symtombärare av att något är bekymmersamt i systemet. Det kan vara i familjen eller i det övriga nätverket runt barnet. Jag arbetar därför ofta med hela barnets familj i samtal. Det utesluter dock inte att jag även träffar barnet i enskilda samtal. Framförallt ungdomar kan ha behov att få prata om sin situation på egen hand. Sedan kan vi bjuda in föräldrar och syskon.
Utifrån att jag har en del KBT i min psykoterapeutiska basutbildning, har jag använt mig av tekniker såsom känslo- och impulsreglering samt fokus på känslomedvetenhet och tankar. Det har gällt ungdomar som haft svårt med impulskontroll. Vid depression kan inslag av beteendeaktivering bli aktuellt i behandlingen.
Som jag beskrivit ovan använder jag mig av en blandning av tekniker, metoder och perspektiv i arbetet och försöker anpassa utifrån person och situation.
Jag tar emot enskilda, par och familj.
Du är välkommen att kontakta mig direkt: lotta.alm@familjeterapeuterna.com
För allmänna frågor kontakta Familjeterapeuterna Syd via detta kontaktformulär