VR-Behandling

Virtual reality terapi

Familjeterapeuterna Syd i Malmö erbjuder sedan hösten 2019 VR-behandling, och abonnerar på ett program för bland annat olika typer av fobier, så som höjdskräck, talarskräck och rädsla för spindlar. VR-behandling kan även användas för dig med ätstörningar, beroendeproblematik och för terapeutisk avkoppling. 

 

Vad är VR-behandling?

Virtual Reality är en datorteknik som simulerar verkliga eller påhittade miljöer som du tas till med hjälp av ett par VR-glasögon. Vi genomför i vår VR-behandling en stegvis exponering i olika miljöer, och du lär du dig att öppna upp för och närma dig situationer som väcker obehag. På så sätt kan vi skapa möjlighet för att dina besvär minskas. Eftersom att kroppen kan interagera med den virtuella modellen där framförallt syn, men även hörsel och i vissa fall känsel och doft aktiveras, blir upplevelsen närmast autentisk. En fördelen är att man genom VR kan skapa miljöer som är svåra att direkt finna i verkligheten, och kan därför med fördel användas för dig med exempelvis flygfobi eller rädsla för körning. 

Tekniken har utvecklats i samarbete med flera ledande forskningsinstitut och experter, och har blivit en allt vanligare metod inom vården. I forskning ser man goda effekter av exponeringsarbete i VR som en del av en KBT, och ger likvärdiga eller förbättrade behandlingsresultat jämfört med traditionell terapi.

Finns det några nackdelar med tekniken?
Man kan uppleva känslor av yrsel och bli åksjuk, men det ska fungera bra att ta åksjuketabletter. Faktum är att man i studier sett att åksjuketabletterna gör att  generaliseringseffekten av resultatet av exponeringen kan öka.

För dig som är intresserad av VR-behandling finns det tillgängligt hos Therese Burman, leg. Psykolog, i Malmö. Välkommen till oss!