Johan pratar i radio om våld i nära relationer.

Verksamhetschef Johan Hagström

Verksamhetschef Johan Hagström

 

Vad räknas som våld i nära relationer?

Våld kan ta sig uttryck både psykiskt och fysiskt. Exempel på fysiskt våld är slag mot kroppen, smällar i dörrar, slag i väggar och arga blickar som skapar rädsla hos sin partner. Exempel på psykiskt våld är hot, utpressning, driva sin partner till vansinne för att få igenom sin vilja. Att utmäta känslomässig bestraffning genom svartsjuka och känslomässig avstängdhet är också psykiskt våld.

Hur brukar det se ut i början av en våldsam relation? Är det illa direkt från början och varför går man inte då?

Ofta inleds en våldsam relation med stark passion och en stark åtrå till varandra. Ofta med sexuell utlevelse av extraordinär variation. Det gör det svårt att se och erkänna när de första tecknen på våld dyker upp. Man har svårt att ta in att den starka förälskelsen som man har upplevt tillsammans förbyts till kontroll, avund, svartsjuka och behov av att hålla tillbaka sin partner.

Finns det några varningstecken redan innan det blir fysiskt?

Ja, det man ska vara uppmärksam på är om ens partner börjar fråga var man har varit nånstans, vem man har umgåtts med, varför man inte har kommit hem i tid. Långa utdragna diskussioner som inte är funktionella utan skapar en obehaglig och ledsen känsla inom en är tecken på att relationen är på väg mot en destruktiv sådan.

Den psykiska misshandeln är kanske lite svårare att definiera och upptäcka. Vad är typiskt för den här typen av misshandel?

Den handlar om känslor som väcks i paret som båda undrar varifrån de kommer. Ofta har en av parterna erfarenhet av stark avvisning och är därför superkänslig för att det ska upprepa sig i den nya relationen och blir fientligt inställd vid tillfällen som relationen utsätts för ifrågasättande. Det kan även handla om att ena parten är extremt känslig för att se sin egen del i problem och därför lägger ut den på sin omgivning. Den parten som hamnar i skottgluggen kan börja ifrågasätta sig själv och därmed förminskar sig. Det leder ofta till psykisk ohälsa vilket de ofta söker hjälp för hos terapeuter.

Varför finns det partners som slår och kränker? Vad är motivationen till misshandeln?

Den som slår med fysiska slag saknar ofta förmågan att känna och uttrycka känslor. Den som använder psykiskt våld kan ofta inte nyansera sina känslor och sortera vems behov som ska få ta plats i relationen. Motivationen till misshandel är flera. Ofta brukar forskningen hänvisa till maktförhållanden i relationer som en anledning, där män, som är överrepresenterade i fysisk misshandel, lättare tar till slag när de känner sig i underläge gentemot partnern. Vrede och sorg är två affekter som sitter ihop med varandra, ungefär som två sidor av ett mynt. Ibland så blandas ledsenhet och vrede ihop och gör att vi slår eller “psykar” våra partners, för att vi är ledsna, rädda och har hamnat i vanmakt. I relationer där våld förekommer ska vi inte glömma att alkohol och droger spelar en betydande roll.

Många är fast med sina förövare nu under pandemin och det kanske är ännu svårare att lämna. Vad ska man ta sig till om förövaren är runt en mest hela tiden?

Det är viktigt att hålla kontakten med andra personer utanför hemmet. Om man har svårt med det så är det viktigt att komma ut från hemmet exempelvis genom att göra ärenden som är möjliga och ha kontakt med grannar i en mån man kan det. Vid tillfällen som möjliggör en kontakt med Kvinnojourer och mansjourer så är det värdefullt.

Vad ska man göra om man känner att relationen är destruktiv och att man vill bort? Under vanliga omständigheter också?

Man ska söka hjälp. Det är sällan man klarar att på egen hand lämna en destruktiv relation. Man ska söka sig till mans- och kvinnojourer, Socialtjänsten och även privata kontakter som vänner eller grannar. Familjerådgivning kan vara till hjälp men man ska då vara klar över att det måste framkomma till familjerådgivaren att relationen är destruktiv. De brukar då göra en bedömning om paret ska gå kvar i Familjerådgivning eller först söka hjälp hos mans- och kvinnojourer.

Om man misstänker eller kanske till och med vet att en anhörig utsätts för våld av sin partner, vad kan man göra för att hjälpa? 

Det är viktigt att besöka och bjuda hem de anhöriga så att man inte överger dem. De behöver stöd i form av normalt vardagsliv och att man vågar prata med personen om det man ser av det som är destruktivt i förhållandet. Man kan även erbjuda sig att vara med om anhörig vill berätta för sin partner om den vill skilja sig.