Digital psykoterapi

Familjerådgivning Stockholm kort väntetid

Vi arbetar med Familjerådgivning till par och familjer som är folkbokförda i Stockholm Stad med flera kommuner i StorStockholm. Besökare betalar endast en subventionerad egenavgift. Om Er kommun har avtal med oss och vilken egenavgift Ni ska betala finns information om här kommunala avtal.

Våra mottagningar ligger i Gamla Stan, Norrmalm och Östermalm. Vi utökar vår verksamhet på Kungsholmen under våren 2023.

Hos oss är väntetiden 3-5 dagar vilket ger Er snabb rådgivning. Par söker oss för utmaningar med barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt, kommunikation emellan familjemedlemmar, otrohet, logistik, intimitet och sex, olika syn på barnuppfostran och om kärleksrelationen går att fördjupa eller om den har tagit slut.

Vi stödjer de par som väljer att skilja sig med hänsyn tagen till barnens bästa för ögonen. I arbetet med skilsmässa går paret igenom olika känslor som behöver uttryckas. Rådgivare hos oss är väl rustade att ta hand om det och leda Er igenom olika faser i bearbetningen av förlusten.

Förväntingar på intimitet, känslomässighet och sex i parrelationen varierar beroende på vem vi är och blir i relation till vår partner. I vissa fall kan förväntningarna grusas och leda till svåra känslor av besvikelse, sorg och aggressionsutbrott. Det är en svår omställning för många par när idealbild eller förväntan på parrelationen och partnern men även sig själv behöver omvärderas.

Par som går i Familjerådgivning kommer 3-5 samtal och blir hjälpta i sina utmaningar. Ibland räcker det med ett samtal för att förändra en utmaning. Vår erfarenhet är att par väntat länge på att söka vår hjälp och brukar säga efter en rådgivning; “det här borde vi gjort för längesen”.

Välkomna att boka tid för Familjerådgivning genom att boka tid här.

Så klarar du jobbångest efter semestern

För många av oss är det en tuff omställning att gå från semestern med sköna lata dagar där man bestämmer till stor del själv över sin tid och till jobbet där rutiner och ens tid är reglerad. Psykolog Siri Helle, som tidigare arbetat med behandling med stress, depression och relationsproblem menar att med planering behöver inte den första dagen på arbetsplatsen kännas som en störtdykning. Mental förberedelse dagen innan, och att planera den första arbetsdagen med sitt mående i åtanke, är två av Siri Helles tips. Det kan vara bra att ha en mjuk övergång så att det inte blir så att man pang bara rusar in. Att man kanske tar den där sista dagen till att förbereda matlådor, 

Alla känslor är ju en signal till sig själv som det kan vara bra att lyssna på. Vad är det jag oroar mig för? säger Siri Helle.

Handlar det om rädslan att falla tillbaka i den inrutade vardagens gamla vanor kan det vara ett ypperligt tillfälle att exempelvis börja träna på lunchen, enligt henne. Handlar det däremot om en rädsla för jobbet i sig kan det behövas större förändringar.

– Det är normalt och mänskligt att känna sig nere och trött, men känner man sig utmattad – att semestern inte räckte till för att ladda batterierna – eller känner man att man vantrivs med jobbet kan det vara läge att prata med chefen om nya arbetsuppgifter eller möjligheten att jobba på distans, säger Siri Helle.

– I vissa fall kan det handla om att söka ett nytt jobb. Eller att söka hjälp. Gå till vårdcentralen eller företagshälsan.

Hos Familjeterapeuterna Syd arbetar vi med den här typen av problematik vardagligen. Sök hjälp i tid så att du och dina relationer kan må så bra som möjligt. Att gå med psykisk ohälsa för länge fördjupar problemet och det tar längre tid att behandla för återgång till en normal funktion. Verksamhetschef Johan Hagström på Familjeterapeuterna Syd, säger att det mest vanliga människor söker för är stress som är relaterad till arbete, skola och relationer.

 

"Män saknar språk för hur de mår psykiskt och känslomässigt."

Män saknar språk för hur de mår psykiskt och känslomässigt och har inställningen att ensam är stark, hävdar forskare inom suicidforskningen som söker svaren på varför över 70 procent av alla självmord i Sverige begås av män eller pojkar i åldern 15-44 år.

Enligt statistiken begås 70 % av alla självmord av män eller pojkar. I Sverige är självmord den ledande dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år. Många suicidforskare frågar sig vad som egentligen ligger bakom att 70 procent av alla självmord begås av män och pojkar. Om man tittar på gruppnivå har forskare funnit några faktorer som kan ligga bakom att fler män än kvinnor tar sitt liv. 

En del av svaret kan ligga i valet av metoder. När män bestämt sig för att ta sitt liv väljer män oftast dödligare metoder än vad kvinnor gör.

Högre smärttolerans generellt hos män jämfört med kvinnor kan göra att män utsätter sig generellt för fler risker och skadar sig oftare, säger Rory O´Connor, professor vid University of Glasgow.

Rory O`Connor menar att män tenderar att enbart prata med partnern vid psykisk ohälsa och känslomässiga problem. Det gör att män saknar kontaktnät där de vågar be om känslomässigt stöd vilket kvinnor tenderar att ha, fortsätter Rory O`Connor. Generellt delar män bara med sig av sina känslor till, och får känslomässigt stöd av, sin partner. Så om relationen av någon anledning tar slut blir han i värsta fall helt känslomässigt isolerad.

Ensam är stark. Ulla Karin Nyberg, psykiater vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid Karolinksa Institutet menar att det här sättet att inte hantera sina känslor med mer än sin partner gör att män reagerar starkare på förluster. De tillåter inte sig att finna stöd i andra. Att män sällan pratar om sina känslor med andra gör att de saknar språk att uttrycka sig hur de mår psykiskt. 

Stigmat att man är psykiskt sjuk om man söker hjälp för känslomässiga problem lever kvar. Ensam är stark är tyvärr fortfarande manlig norm, menar Ulla Karin Nyberg. Symtom som värk i kroppen och sömnproblem tror man är det stora problemet när det i själva verket kan vara en underliggande depression, fortsätter Ulla Karin Nyberg.

Fråga rakt ut om personen har självmordstankar, menar Ulla Karin Nyberg som ett sätt att skydda personen från att ta sitt liv. Det kan förhoppningsvis ge personen stöd och hopp som denne behöver samt en känsla av att bli bekräftad och att någon bryr sig, fortsätter Rory O´Connor.

 

Välkommen Charlotte Jörnland

Vi hälsar Charlotte Jörnland välkommen till Malmö C och Hyllie mottagningar. Charlotte tar emot för behandling via remiss KBTkort och privat psykoterapi. Charlotte kommer senast från Barn & Ungdomspsykiatrin i Stockholm för att arbeta med Vårdval Psykoterapi som ackrediterad i KBT hos oss på Familjeterapeuterna Syd. Charlotte berättar såhär om sig:

“Jag arbetar med Kognitiv beteendeterapi - KBT och är ackrediterad i KBT av Region Skåne. Jag kan erbjuda dig som patient behandling med kognitiv beteendeterapi samt kris- och stödsamtal. Jag tycker det är viktigt att samtalen sker i ett tryggt rum där man kan vara sig själv och känna frihet. Jag drivs av att hjälpa människor att få större insikt om hur känslor, tankar och beteende samspelar med varandra. Jag tror på att terapin kan bli en process som leder till ökad tolerans för motgång och acceptans för förändringar i livet. Jag har erfarenhet av att samtal kan göra stor skillnad i att förstå sig själv, sina reaktioner och sin omgivning. I samtalet med en annan kan man få syn på sådant som tidigare varit dolt eller ohanterbart. Samtal kan leda till befrielse och läkedom. Kort om min bakgrund och kompetens: 

Efter min socionomexamen arbetade jag drygt sex år som kurator på skyddat boende för unga kvinnor utsatta för våld i Stockholm. Vi arbetade med stärkande samtal, psykoedukation kring våld och kris. Jag ledde även en kris- och motivationsgrupp för våldsutsatta och var tillförordnad föreståndare. Jag gick därefter en basutbildning i psykoterapi med inrikting KBT och psykodynamisk metod på Karolinska institutet. Jag har därefter arbetat ca två år på Barn- och Ungdomspsykiatrin i Stockholm med KBT-terapier, familjesamtal och föräldrastöd. Mitt specialområde är trauma och våld. Jag arbetar under kontinuerlig handledning av legitimerad Psykoterapeut.”

Vi vissnar samtidigt som vi blommar - Åldrandets paradox.

Vi vissnar samtidigt som vi blommar - Åldrandets paradox.

Johan Hagström, Verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd skriver om Åldrandet i DN:s bilaga på torsdag. Johan medverkar också i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag där han pratar om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv.

Johan pratar i radio om våld i nära relationer.

Johan pratar i radio om våld i nära relationer.

Johan Hagström, verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd pratar i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv. I veckan handlar det om Våld i nära relationer.

Johan pratar i radio om hur vi löser påfrestningar för familjen i Coronatider.

Johan pratar i radio om hur vi löser påfrestningar för familjen i Coronatider.

Johan Hagström, verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd pratar i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv.

Hur tar man bäst hand om varandra under en kris som denna?
- hur ska man prata med sina barn om vad som händer just nu?

Hur vårdas relationen i Coronatider?

Hur vårdas relationen i Coronatider?

Hur vårdar vi relationerna i Coronatider? Frågan ställde vi på Radio Malmöhus till verksamhetschef Johan Hagström på Familjeterapeuterna Syd i Malmö. Han delar med sig av sina tjugofem års erfarenhet inom rådgivning och psykoterapi.

Vi är digitalt redo att hjälpa din familj vid kris

Videosamtal, chattterapi och telefonrådgivning är vardag för våra behandlare sedan flera år tillbaks. Vi är tränade att ta hand om oro, ångest, ensamhet och isolering via digitala verktyg. Tack vare ett av Socialstyrelsen godkänt IT system kan vi erbjuda fullvärdig Psykoterapeutisk behandling och Psykologisk stöd och rådtjänst. Sedan hösten 2019 kan vi även erbjuda behandling av olika psykologiska besvär med hjälp av VR teknik. Det är ett bra komplement till traditionell behandling.