Familjerådgivning i Skåne via kommunala avtal

Vi möter olika familjekonstellationer i rådgivning.

Familjeterapeuterna Syd erbjuder Familjerådgivning i Hörby, Helsingborg, Höganäs, Svalöv, Perstorp, Klippan och Bjuv kommun. Vi erbjuder Familjerådgivning på mottagningar i Helsingborg, Lund och Kristianstad till familjer som är folkbokförda i ovan nämnda kommuner. Par och vuxna barn från 18 år är välkomna att boka samtal. Familjerådgivning är stödjande och rådgivande. Inga journaler förs. Sträng sekretess råder i samtalen. Pågående våld i familjen remitteras till kommunen att hantera innan rådgivning kan erbjudas. Barnperspektivet är en central del i arbetet med familjer hos dem. Om rådgivaren får kännedom om att barn far illa i familjen ska orosanmälan göras till Socialtjänsten. Det sker i möjligaste mån i samförstånd med föräldrarna.

Rådgivare som arbetar med Familjerådgivning har minst basutbildning med inriktning inom Beteendevetenskap med vidareutbildning i Psykoterapi. Metoderna som behandlarna arbetar med har sin grund i Systematisk terapi, Kognitiv beteendeterapi och Psykodynamisk terapi. De är fortbildade i Sexologi, HBTQI och Våld i nära relationer. Familjeterapeuterna Syd är medlem i föreningen KFR som skapar riktlinjerna för uppdraget Familjerådgivning. De går i kontinuerlig handledning hos handledare med lång yrkeserfarenhet inom Familjerådgivning. Det gör verksamheten kvalitetssäkrad. Verksamhetschef Johan Hagström uttrycker sig såhär om uppdraget: Vi är glada att kunna erbjuda Familjerådgivning till flera skånska kommuner. Våra behandlare arbetar med stort engagemang och hög professionalism. Jag är garant för att kommunernas innevånare ska bli nöjda med rådgivning och stödjande behandling i familjeärenden hos oss.

Välkommen att boka tid via länken: familjeterapeuterna.kaddio.com/booking

Telefonnummer är 020- 899246 kl 9-11, 14-15 måndag-fredag

Mail: info@familjeterapeuterna.com

Reportage om Liljan Al-Otabi - vår arabisktalande PTP-psykolog

Se reportaget som nyhetsbyrån Alkompis har gjort om vår PTP-psykolog Liljan Al-Otabi som arbetar hos oss på Familjeterapeuterna Syd. I reportaget berättar Liljan om psykologisk behandling, sitt yrke som psykolog och vår verksamhet.

شاهد التقرير المصّور الذي قدمه موقع الكومبيس األخباري عن األخصائية في العالج النفسي ليلي ان العتاب ي التي تعمل في عيادتنا الطبية Syd Familjeterapeuterna . في هذا التقرير تتحدث ليليان عن طرق العالج النفسي وعن عملها كطبيبة نفسية و األعمال والخدمات التي تقدمها عيادتنا.

PTP- Praktisk tjänstgöring för psykologer

Mitt namn är Liljan Al-Otabi och som start på min egen praktiska tjänstgöring för psykologer på Familjeterapeuterna Syd skriver jag denna artikel. Artikeln syftar sig till att klargöra och dyka djupare i vad en PTP-psykolog gör.

Vad är en PTP-tjänst?

Jo, för att få behörighet att arbeta som en legitimerad psykolog i Sverige kräver lagen att alla psykologer genomgår ett år av praktisk tjänstgöring. Under detta år får psykologen möjlighet att arbeta under eget yrkesansvar för första gången. Alla de färdigheter och praktiska kunskaperna som repeterades och studerades in under det 5-åriga psykologprogrammet får nu komma till nytta.

Enkelt sagt gör en PTP-psykolog precis samma saker som en legitimerad psykolog men under handledning av en erfaren psykolog.

Vad betyder detta för klienterna?

När vi söker efter psykologer som kan hjälpa oss reda ut trassliga relationer, jobbiga känslor och mörka tankar söker vi ofta efter en psykolog med många års erfarenhet. Inte konstigt, vem vill inte möta en behandlare som mött massvis av patienter och typer av problematik? Men faktum är att studier funnit att terapeuters behandlingsresultat i snitt inte förbättras särskilt mycket över tid. Bland annat redovisar en studie som följde 170 terapeuter över tid från 2016 (Goldberg et al.) att det inte fanns något bevis för att terapeuter blir bättre över tid utan att i snitt fick terapeuterna något mindre effektiva behandlingsresultat. Det bör dock noteras att det är just tidsaspekten som inte verkar spela så stor roll. Erfarenheten inom psykologyrket väger tungt och för att kunna arbeta inom principerna för evidensbaserat psykologiskt arbete krävs det att man tar del av sin beprövade erfarenhet som så klart växer med åren (Sveriges Psykologförbund, 2020).

Vidare menar en del även att en behandling av en PTP-psykolog kan leda till en hög patientsäkerhet och kvalitet. En ny psykolog är mycket mån om att lära sig det psykologiska hantverket samtidigt som mycket tid läggs på förberedelse och efterforskningar kring klienternas problematik.

Så, vad kan du förvänta dig av en PTP-psykolog?

Jag är övertygad att du i de allra flesta fall kommer få möta en kompetent och inläst psykolog som är mån om att göra ett gott och noggrant arbete. På Familjeterapeuterna Syd kan jag dessutom intyga att du får möta en PTP-psykolog som har många kunniga behandlare med varierande spetskompetens att vända sig till.

Med denna artikel hoppas jag att du fått en klarare bild av vad en PTP-psykolog är och vad du kan förvänta dig från en psykolog under tjänstgöring.

Referenser

Goldberg, S. B., Rousmaniere, T., Miller, S. D., Whipple, J., Nielsen, S. L., Hoyt, W. T., & Wampold, B. E. (2016). Do psychotherapists improve with time and experience? A longitudinal analysis of outcomes in a clinical setting. Journal of counseling psychology, 63(1), 1.

Region Skåne. (2022). Praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP). https://vardgivare.skane.se/kompetens-utveckling/ptp/#153708 ( Hämtad 2023-08-19)

Sveriges psykologförbund. (2018). PTP - Praktisk tjänstgöring för psykologer. https://www.psykologforbundet.se/for-dig-som-ar/ptp/vad-ar-PTP/ (Hämtad 2023-08-22)

Livet efter stroke

I Sverige drabbas drygt 25000 personer av stroke, varav 6000 avlider årligen. En av orsakerna är högt blodtryck. Konsekvenserna av stroke ser olika ut för varje individ. Som patient möter man ett imponerande systematiskt behandlingsprogram som vårdens olika yrkesgrupper arbetar utifrån i det akuta skedet. Eftervården arbetar också systematiskt med olika övningar och program. Arbetet bedrivs utifrån beprövad erfarenhet och evidens.

Mitt namn är Johan Hagström och jobbar som verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd. I samband med min stroke i juni 2023 fick jag en mängd erfarenheter som jag gärna delar med dig. Jag nämner först och mest avgörande det viktigaste nämligen att bli väl bemött och omhändertagen av familj, vänner och släktingar. I mitt fall fanns de där för mig. Mina anställda, samarbetspartners och några patienter skickade krya-på-dig hälsningar och blommor. Det betydde mycket.

När jag efter ett dygn insåg att mitt liv totalt hade förändrats fick jag kraftig ångest, blev rädd och mycket ledsen. Vårdpersonalen var fantastisk att även möta upp mig i det tillståndet. En sjuksköterska och en undersköterska kom direkt när jag sa att jag fick ångest och pratade med mig och sa att det var naturligt med ångest när man drabbats av stroke och särskilt vid förlamning som jag hade fått. Jag fick hjälp både psykologiskt, själsligt och farmakologiskt. Min hustru och yngste son satt vid min sida när det var som värst. Min mamma besökte mig dagen efteråt. Det betydde mycket. Min arbetskamrat, bäste vän tillika familjens hund Lizzy, kunde också hälsa på mig på sjukhusområdet. Hennes tillgivenhet visade hon med hela kroppen från nos till viftande svans.

Tankarna snurrade de första dagarna. Hur ska det här bli för mig och min familj? Hur ska jag kunna sköta mitt företag med 30 anställda och en mängd avtal? Jag började få existentiella funderingar vad som är värt att leva för och hur jag ska hitta tillbaka till arbetslivet. Jag insåg ganska snabbt att mitt tidigare liv var borta och nya val behövde göras. Tidvis brottades jag av mörka tankar på att inte vilja leva längre. Nu har de bytts till kämparglöd och en stark vilja att åter erövra livet. Jag har en fin upplevelse av när tacksamheten och livsglädjen återvände. Det var under en av mina dagliga promenader med Lizzy som jag utan föraning sa högt för mig själv; vad härligt att leva.

När jag efter akutvården kom till rehab på Orup i Skåne så fick jag nytt hopp. De som mötte mig på Orup var fantastiska att sprida framtidshopp utan att försköna prognosen framåt. De närmaste tre till fyra månaderna efter stroken läker det som har skadats i hjärnan och nya nervbanor skapas. Det är så kallade tidsfönstret som ger mest synligt resultat på träningen. Efter den första tiden minskar uppåtgående kurvan något men fortsätter uppåt. Det går att göra framsteg även efter tre-fyra månader alltså.

Professionalismen hos personalen imponerar på mig. Den skvallrar om trivsel, medvetenhet om vad man gör på jobbet och att det är patientens bästa som är för ögonen. En sak som har slagit mig med häpnad är att om jag säger nåt till en i personalen så vet alla i personalen det nästa dag. Tala om att tala med varandra. Personalens bemötandet av patienten på Orup har gjort starkt intryck på min tid här. Jag undrar vad som skapar den hållningen hos personalen? Jag möttes av människor som ville mitt bästa och tilltalar mig med mitt förnamn. De stannade upp i korridoren när jag tog mina första staplande steg och log och sa uppmuntrande saker till mig. Det hände inte bara en gång utan flera gånger. Även mina medpatienter såg och kommenterade mina framsteg. En dag gjorde jag likadant till en medpatient och det leendet jag mötte från honom glömmer jag aldrig.

I fredags [28/7) avslutades min rehabiliteringen på Orup. Nästan sex veckors daglig träning med olika övningar gjorde att jag promenerade ut från sjukhuset till taxin som körde mig hem. Det var en stund av fullkomlig lycka. Mål är viktiga i rehabilitering som med så mycket annat. När man får proffsig hjälp med att uppnå dem blir de möjliga. Jag har fått uppmuntran, beröm men också manats till att göra ännu bättre ifrån mig än jag själv trodde om mig. Ett exempel var när arbetsterapeuten föreslog att vi skulle spela Fia med knuff och då med hjälp av min förlamade hand. Min första tanke var; är du riktigt klok? men jag sa inte det förrän efteråt. Vid tillfälle tre flyttade jag pjäserna och slog tärningen med tydligt gensvar från fingrarna.

Utskrivningen från Orup innehöll förhållningsregler håll koll på blodtryck, drick max ett glas till middag en gång per vecka. Det drabbar inte hårt eftersom jag aldrig varit någon högkonsument av alkohol men ändå en begränsning. Det är bara att gilla läget.

Veckan efter utskrivning från Orup innehöll två träningspass med fysioterapeut på Gerdahallen i Lund. Det är ett större friskvårdscenter med gym och diverse grupper för rörelse av olika slag. Läs mer om Gerdahallen

Efter en veckas förkylning med konsekvensen inget gymmande, återövrade jag och min privat anställda assistent, Gerdahallen och cirkelträning. Jag körde speciellt övningar med min förlamade hand med gott resultat. En sak som slog mig - under veckan utan gym- är vad låg jag har känt mig. Förvånansvärt låg. Nu känns det helt annorlunda - on the top again. Viktig insikt inför kommande dalar. Uppåt, uppåt är enda vägen.

Min andra rehab började jag i mitten av september 2023 som jag blev beviljad på Lunds Universitetssjukhus eller SUS i Lund som det heter numera. Det ligger på Lasarettsgatan 7 i Lund. Det är gamla BB i Lund där jag och min syster föddes för 59 resp 57 år sedan. Vår mamma som jag nämnde om tidigare har berättat om våra födslar där ett otal gånger. Det blev känslomässigt att trappträna i de trappor som vår mamma sprungit upp och ner för att sätta igång värkarna.

Inte nog med det, för i botten av byggnaden ligger idag specialistandvården. Där är min äldste son patient och får hjälp med sin tandvård. Funktionsvarierade människor får del av den fina verksamheten.

På min andra rehab fick jag en ny bedömning av mitt tillstånd gjort. Den visade att jag hade ökat gångtiden avsevärt och även min stabilitet. Jag hade dessvärre också utvecklat stelhet vilket troligen berodde på spastisitet som kan utvecklas hos vissa strokepatienter. Min första träning hos fysioterapeuten var att hitta mitt centrum med hjälp av magstödet och lära mig sänka axlarna. Andning tillsammans med Mindfulness, närvaroteknik, öppnade mig för en annan typ av träning. Jag fick lära mig att känna de små musklerna som vi bär upp kroppens centrum med, bålen. Likaså fick jag hjälp med hållning och att bli mer symmetrisk i kroppen. Min smärta som hade utvecklats i perioden mellan Orup och rehab i Lund var ett av huvudmålen för behandling.

Eftervården i Sverige är ojämn och ofta bristfällig. Jag har löst min eftervård på privat basis och delar gärna min berättelse om min väg till framgång. Min PT Richard Stannå på Diamondgym i Hyllie börjar hjälpa mig med stretching och uppstart av träning i februari -24. Richard arbetar sedan flera år i sin verksamhet med personlig träning och besitter mycket kunskap i området. Stretching är underskattat inom reguljär vård, menar jag. Stretching gör så att dina muskler och leder blir mer rörliga och därmed funktionella för fysisk träning. Oftast är strokedrabbade patienter hänvisade till egenträning och gruppträning utan professionell streching av muskler och leder. Man lär ut övningar som du ska utöva själv, men du behöver hjälp med streching. Särskilt om du inte har balans och styrka att utföra den själv. Kunskapen om hur du ska stretcha är också avgörande för din framgång. Träning med vikter i all ära men utan streching kan den innebära skador och dysfunktion. Min träning med PT Richard Stannå har lyft mig till en helt annan nivå fysiskt och mentalt tack vare streching. Se filmerna nedan hur min gång och funktion i höger arm och hand har utvecklats på 12 månader efter stroken.

Jag har även fått mycket inspiration av flera nätverkande personer som själva har drabbats och som vill hjälpa andra genom att dela sin erfarenhet på sociala medier exempelvis Elinstrokefighter och katastrof på Instagram.

Du som har behov av att prata om den förändrade livssituationen som stroken har medfört är välkommen med i vår Digitala samtalsgrupp för strokedrabbade personer i arbetsför ålder (18-70 år). Vi startar 29 augusti kl 14.00-15.30 med fyra torsdagar i september. Vi inleder med en kort info om hur stroke kan förändra livet för den drabbade men även närstående. Vi låter gruppen styra mycket vad som tas upp i gruppen. Ämnen som berörs är hur stroken kan skapa nedstämdhet, sömnbesvär, smärta och utmaningar i eftervården. Bra verktyg hur man kan motarbeta negativa spiraler i förloppet lovar vi att dela med oss av. Välkommen med din bokning. Anmäl dig här

Läs mer om stroke

Rehab utomlands - läs mer här

Stöd till anhörig -läs mer här

Min rehab fyra veckor efter stroke hade jag på Orup, Skåne.

Min rehab ett år efter stroke har jag på Diamondgym i Hyllie.

Familjerådgivning Stockholm kort väntetid

Vi arbetar med Familjerådgivning till par och familjer som är folkbokförda i Stockholm Stad med flera kommuner i StorStockholm. Besökare betalar endast en subventionerad egenavgift. Om Er kommun har avtal med oss och vilken egenavgift Ni ska betala finns information om här kommunala avtal.

Våra mottagningar ligger i Gamla Stan, Norrmalm och Östermalm. Vi utökar vår verksamhet på Kungsholmen under våren 2023.

Hos oss är väntetiden 3-5 dagar vilket ger Er snabb rådgivning. Par söker oss för utmaningar med barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt, kommunikation emellan familjemedlemmar, otrohet, logistik, intimitet och sex, olika syn på barnuppfostran och om kärleksrelationen går att fördjupa eller om den har tagit slut.

Vi stödjer de par som väljer att skilja sig med hänsyn tagen till barnens bästa för ögonen. I arbetet med skilsmässa går paret igenom olika känslor som behöver uttryckas. Rådgivare hos oss är väl rustade att ta hand om det och leda Er igenom olika faser i bearbetningen av förlusten.

Förväntingar på intimitet, känslomässighet och sex i parrelationen varierar beroende på vem vi är och blir i relation till vår partner. I vissa fall kan förväntningarna grusas och leda till svåra känslor av besvikelse, sorg och aggressionsutbrott. Det är en svår omställning för många par när idealbild eller förväntan på parrelationen och partnern men även sig själv behöver omvärderas.

Par som går i Familjerådgivning kommer 3-5 samtal och blir hjälpta i sina utmaningar. Ibland räcker det med ett samtal för att förändra en utmaning. Vår erfarenhet är att par väntat länge på att söka vår hjälp och brukar säga efter en rådgivning; “det här borde vi gjort för längesen”.

Välkomna att boka tid för Familjerådgivning genom att boka tid här.

Hur är det att göra praktik på Familjeterapeuterna Syd?

Min praktik på Familjeterapeuterna Syd

Jag heter Madelene Nilsson, jag är 22 år och studerar min sista termin på det beteendevetenskapliga programmet vid Lunds universitet. Jag har liksom många andra på beteendevetenskapsprogrammet funderat över vad en beteendevetare faktiskt kan jobba med. Det är många som brukar tycka att utbildningen låter väldigt spännande, men de undrar alltid ”vad blir man då?”. Den frågan är inte helt enkel att besvara. Det finns många valmöjligheter efter programmet och att veta vilken väg du ska ta efter examen kan vara ett svårt beslut. Därför kände jag tidigt i programmet att jag skulle vilja göra praktik på min valfria termin och när jag fick höra om Familjeterapeuterna Syd för ungefär två år sedan blev jag direkt väldigt intresserad utav deras verksamhet. Idag känns min framtid som beteendevetare mycket tydligare och det är tack vare min praktik jag haft på Familjeterapeuterna under cirka fyra månader i höst.

Jag har fått testa på flertalet uppgifter under min praktikperiod. I början var mina huvudsakliga uppgifter att svara på mail gällande bokningar, frågor, samarbeten med mera. Jag fick även hantera och administrera remisser som inkom till mottagningen, genom att jag ringde upp patienterna och informerade dem om deras valmöjligheter och hanterade dem i ett digitalt system. Jag har varit delaktig i olika möten, mest internt men även externt. En gång i månaden har vi haft regionmöten och vi har även haft veckovisa möten som jag deltagit i.

Efter ett par veckor blev jag introducerad i HR och rekryteringsarbetet på företaget, då den personalansvarige hade sagt upp sig och skulle avsluta sin tjänst ungefär halvvägs in i min praktik. Det innebar att jag fick vara ännu mer delaktig i rekryteringsarbetet än jag antagligen hade fått vara annars. Jag fick delta i arbetsintervjuer, ringde referenser, hade kontakt med de arbetssökande, bokade tid för möten, höll i ett arbetsprov och tog fram avtal samt introducerade ny personal in i företaget. Från mitten av oktober handlade HR arbetet också om att ha kontakt med personal och behandlare, administrera ledighetsansökningar, skapa formulär, fundera över olika sätt att skapa en bättre arbetsmiljö med mera. Jag har även fått marknadsföra företaget på sociala medier och skapat arbetsannonser.

En annan uppgift, som jag inte hade förväntat mig, har varit support och att hjälpa till med tekniska frågor. Det kan ha varit skrivare som har krånglat, system som inte fungerat, datorer som haft problem och så vidare. Jag har även fått stötta behandlare i arbetet med hur de kan göra bokningar, tänka kring sin schemaläggning och varit ett stöd i liknande frågor. Jag har även fått göra diverse koller och kontrollerat att rutiner har skötts korrekt. När jag har upptäckt felaktigheter har jag rapporterat dem.

Förutom de dagliga uppgifterna jag haft har jag även fått vara med på andra spännande dagar och möten. Jag har fått ta del utav ett flertal utbildningar, bland annat har det handlat om ätstörningar, familjerådgivning och hur mindfulness kan behandla trauma och sekundär traumatisering. Några olika möten jag har varit med på har till exempel innefattat ett besök på en samarbetande vårdcentral, ett upphandlingsmöte och ett besök på ett företag som arbetar med företagshälsovård. Något som jag tyckte var väldigt intressant och spännande var att sitta med under ett handledningstillfälle av en personalgrupp som arbetade på ett HVB-hem. Det största eventet jag fick vara med på var när vi deltog på mässan Socionomdagarna i Stockholm under två dagar i november. Där fick jag möjlighet att nätverka med flera intressanta och fina verksamheter och lyssna på föreläsningar om olika ämnen som behandlade psykologiska och sociala frågor.

Under en praktiktermin brukar institutionen på skolan ställa ett antal krav på uppgifter som ska göras på praktiken kopplat till läromålen. Det största momentet handlade om att som praktikant planera och genomföra ett valfritt projekt på sin praktikplats. Min praktikperiod blev inte riktigt som jag hade tänkt mig eftersom jag i början fick veta att den personalansvarige skulle sluta. Det innebar inte bara en omställning för mig utan för hela företaget. Mitt projekt blev därför att se över de framtida möjligheterna och skapa en profil för en ny tjänst som skulle arbeta med HR frågor. Kortfattat handlade projektet om att utvärdera den tidigare organisationsstrukturen på företaget och arbeta fram en ny organisering av den administrativa enheten. Med hjälp av litteratur och synpunkter ifrån den personalansvarige och verksamhetschefen arbetade jag fram en kravprofil för en ny tjänst. Därefter satte jag upp en rekryteringsprocess från början till slut och skapade en befattningsbeskrivning för tjänsten. Slutligen blev titeln HR-administratör, i stället för personalansvarig som det tidigare varit.

Att ha praktik har gett mig flertalet kunskaper och insikter som jag kommer ha med mig under min resterande utbildning. Jag har fått kunskaper om branschen inom psykoterapi och rådgivning, Human reosurces, att arbeta självständigt, tänka kritiskt och att prioritera arbetsuppgifter. Framför allt har praktiken gett mig ett lugn inombords om vilka valmöjligheter jag har som beteendevetare och jag har fått goda insikter om vad jag kan kompetensmässigt och vad jag arbeta med.

Hur gick det med rekryteringen av en HR-administratör då? Ja, rekryteringsprocessen gick faktiskt ganska lätt till. Jag introducerades in i Familjeterapeuterna under en period av mycket förändring och passande nog ansågs jag ha de kompetenser som efterfrågades för den lediga tjänsten. Därför blev jag erbjuden anställning på Familjeterapeuterna efter min praktiks slut och jag tackade glädjande ja till den. Jag arbetar nu som HR administratör på Familjeterapeuterna vid sidan om mina studier och det fungerar mycket bra. Jag är oerhört glad och tacksam för den möjligheten jag har fått och hade inte kunnat önska mig en bättre praktikplats. Om du, liksom jag är intresserad utav att göra praktik rekommenderar jag dig varmt att skicka in en ansökan. Du skickar den till Ansökan för praktik

Läs mer om karriär hos oss

 

Ett samtal i taget är en bra utgångspunkt i Familjerådgivning

De flesta kommuner som Familjeterapeuterna Syd arbetar på uppdrag åt godkänner digital Familjerådgivning. Det var under pandemin som digitala arbetssättet hos behandlare rent ut sagt exploderade. Det har möjliggjort för många par och familjer att gå i stödjande och rådgivande samtal via avtalen. Hos Familjeterapeuterna Syd väljer man då Online tjänsterna för respektive kommuns familjerådgivning Boka tid här

I rådgivning är fokus på de problem som paret ger uttryck för idag. Rådgivaren stödjer paret i att hitta sina egna resurser och verktyg för att hantera problem här och nu. Många gånger handlar stödet om att lära sig att hantera problem i tid så att de inte växer och blir för stora. Det här arbetssättet bygger på modellen SST som står för Single Session Therapy, grundare M. Talmon. Den utgår ifrån att paret bara kommer en enda gång till rådgivningen och förväntar sig stöd och hjälp i det enda samtalet. Rådgivaren räknar bara med den enda gång som hen träffar paret. Uppgiften för rådgivaren är att där och då ge det som paret behöver för att klara sitt aktuella problem nu och närmaste tiden framåt. Om paret kommer fler gånger så har rådgivaren ändå för ögonen att det kan vara det enda samtalet som paret kommer till. På så sätt får paret all hjälp som rådgivaren kan ge vid varje tillfälle. Enligt forskningen är modellen effektiv och paren är nöjda med den aktivitet som rådgivaren erbjuder i samtalen. Paret går ifrån sessionen med känslan av att ha fått adekvat hjälp för sina problem här och nu.

För de par som har ett enda samtal hos rådgivaren startar ofta en process som leder dem till lösningar på egen hand. Familjerådgivare Johan Hagström delar med sig av erfarenheten att många par tycker att det är hjälpsamt att få lyssna på sin partner när hen berättar om problemen för rådgivaren. För dem behövs det inte ett flertal samtal utan paret börjar prata direkt med och till varandra utan rådgivarens hjälp. Man kan säga att rådgivaren blir igångsättare till ett funktionellt samtal hos paret.

Par som funderar på att söka Familjerådgivning har ofta frågan hur det blir för dem att släppa in en främmande part att ta del av deras problem. Den frågan är högst adekvat och ska fångas upp av rådgivaren på första samtalet. Frågan som ställs är: Hur känns det för er att sitta med mig och prata om era problem? I samtalet som fortlöper ska rådgivaren på ett respektfullt sätt möta båda kontrahenterna i paret och försäkra sig om att det som sägs i rummet landar bra i dem båda. Det är ett professionellt förhållningssätt som paret ska förvänta när de går till familjerådgivare som arbetar med kommunala avtal.

Familjerådgivning i Hörby kommun, Skåne

Familjeterapeuterna Syd erbjuder Familjerådgivning i Hörby kommun sedan 1 september 2022. Vi erbjuder Familjerådgivning i Lund och Kristianstad till familjer som är folkbokförda i Hörby kommun. Det går bra att boka digital rådgivning om det är önskvärt. Par och vuxna barn från 18 år är välkomna att boka samtal. Familjerådgivning är stödjande och rådgivande. Inga journaler förs. Sträng sekretess råder i samtalen. Pågående våld i familjen remitteras till kommunen att hantera innan rådgivning kan erbjudas. Barnperspektivet är en central del i arbetet med familjer hos dem. Om rådgivaren får kännedom om att barn far illa i familjen ska orosanmälan göras till Socialtjänsten. Det sker i möjligaste mån i samförstånd med föräldrarna.

Rådgivare som arbetar med Familjerådgivning har basutbildning med inriktning inom Beteendevetenskap med vidareutbildning i Psykoterapi. Metoderna som behandlarna arbetar med har sin grund i Systematisk terapi, Kognitiv beteendeterapi och Psykodynamisk terapi. De är fortbildade i Sexologi, HBTQI och Våld i nära relationer. Familjeterapeuterna Syds rådgivare är medlemmar i föreningen KFR som skapar riktlinjerna för uppdraget Familjerådgivning. De går i kontinuerlig handledning hos handledare med lång yrkeserfarenhet inom Familjerådgivning. Det gör verksamheten kvalitetssäkrad. Verksamhetschef Johan Hagström uttrycker sig såhär om uppdraget: Vi är glada att kunna erbjuda Familjerådgivning till Hörby kommun. Våra behandlare arbetar med stort engagemang och hög professionalism. Jag är garant för att Hörby kommuns innevånare ska bli nöjda med rådgivning och stödjande behandling i familjeärenden hos oss.

Välkommen att boka tid via länken: familjeterapeuterna.kaddio.com/booking

Telefonnummer är 020 899246 kl 9-11, 14-15 måndag-fredag

Mail: info@familjeterapeuterna.com

Så klarar du jobbångest efter semestern

För många av oss är det en tuff omställning att gå från semestern med sköna lata dagar där man bestämmer till stor del själv över sin tid och till jobbet där rutiner och ens tid är reglerad. Psykolog Siri Helle, som tidigare arbetat med behandling med stress, depression och relationsproblem menar att med planering behöver inte den första dagen på arbetsplatsen kännas som en störtdykning. Mental förberedelse dagen innan, och att planera den första arbetsdagen med sitt mående i åtanke, är två av Siri Helles tips. Det kan vara bra att ha en mjuk övergång så att det inte blir så att man pang bara rusar in. Att man kanske tar den där sista dagen till att förbereda matlådor, 

Alla känslor är ju en signal till sig själv som det kan vara bra att lyssna på. Vad är det jag oroar mig för? säger Siri Helle.

Handlar det om rädslan att falla tillbaka i den inrutade vardagens gamla vanor kan det vara ett ypperligt tillfälle att exempelvis börja träna på lunchen, enligt henne. Handlar det däremot om en rädsla för jobbet i sig kan det behövas större förändringar.

– Det är normalt och mänskligt att känna sig nere och trött, men känner man sig utmattad – att semestern inte räckte till för att ladda batterierna – eller känner man att man vantrivs med jobbet kan det vara läge att prata med chefen om nya arbetsuppgifter eller möjligheten att jobba på distans, säger Siri Helle.

– I vissa fall kan det handla om att söka ett nytt jobb. Eller att söka hjälp. Gå till vårdcentralen eller företagshälsan.

Hos Familjeterapeuterna Syd arbetar vi med den här typen av problematik vardagligen. Sök hjälp i tid så att du och dina relationer kan må så bra som möjligt. Att gå med psykisk ohälsa för länge fördjupar problemet och det tar längre tid att behandla för återgång till en normal funktion. Verksamhetschef Johan Hagström på Familjeterapeuterna Syd, säger att det mest vanliga människor söker för är stress som är relaterad till arbete, skola och relationer.