Seniormässan Malmö 23-24 april 2025

Vi är en av utställarna på Seniormässan i Malmö 2025. Vår intention på mässan är att informera om vårt utbud av tjänster och samtala med mässbesökare om relationer i mogen ålder.

Vi har avtal med 23 kommuner i Sverige att erbjuda Familjerådgivning till subventionerade priser. I Familjerådgivning ges möjlighet att samtala med professionell rådgivare om relationsutmaningar i parrelationen och familjerelationer. I mogen ålder lever vi med kontaktytor till flera generationer samtidigt. Barn och barnbarn upptar vår tid till stor glädje och oro. Föräldragenerationen börjar nå hög ålder och får större behov av stöd och tillsyn. Det är en fantastisk period som man lever i när många behöver en, samtidigt som det ställer krav på oss. Det är ovanligt att parrelationen går ostörd ur fasen och man behöver söka råd och stöd ifrån en utomstående part. Då finns vi som en resurs.

Vi har möjlighet att ge mässbesökare gratis entre till mässan. Ni klickar på länken nedan för att kunna ta del av erbjudandet. Välkomna att besöka oss i monter A:44

Gratis entré till Seniormässa Malmö 2025

Röster om åldrande

“Jag tycker att det är tufft att åldras på ett sätt men det finns också en stor trygghet och glädje i det. Man känner sig erfaren och relativt klok och det finns nästan ingenting man blir osäker och rädd för längre. Erfarenhet gör en orädd. Allt kan man lösa och om man inte kan det själv så frågar man någon. Man blir också snällare på något sätt. Både mot sig själv och andra. På ett sätt blir man lite egoistisk samtidigt som man värderar andra människor mer än tidigare. Man blir också väldigt omtänksam om dem man älskar och som älskar en. Man väljer sina fighter på ett helt annat sätt när man är äldre. Man vet att det är så mycket och så många människor som det inte är lönt att lägga sin dyrbara tid och energi på.”

Anna Bystedt

“Den största utmaningen är kroppens oförmåga att inte kunna göra allt som tidigare. Det bästa med att bli äldre är för mig att slippa jämföra mig utan bli den jag är i mig själv. Tryggare, säkrare och generös emot både mig själv och andra”

Anonym


Livets fasväxling - en blogg om åldrandet med David Fouladi

När ens livsroll förändras

Att bli äldre och åldras är ofrånkomligt, det sker bokstavligen varje sekund. Framför allt ser man det på det yttre. Man känner kanske inte längre igen sig när man kollar sig i spegeln, “vem är den där gamlingen som tittar på mig?” kanske man tänker. Det är inte heller ovanligt att man känner sig mycket yngre än vad man är, men blir smärtsamt påmind om att kroppen inte längre klarar av rörelser man tidigare lyckats med smärtfritt. Det kan också bli en krock i mötet med omgivningen, där “ungdomen” glorifieras till den grad att man kanske frågar sig “får jag ens se ut att vara i min egen ålder” eller “är jag ens önskad i min bransch längre”? Man kanske upplever sig utdömd till det yttre, fast man vet att man fortfarande har massor kvar att ge, och att erfarenheterna genom livet har gjort en mer stabil och trygg i både nya och olika situationer och i mötet med nya människor.

Ett annat sätt att se på livet och åldrandet är att titta på förändringarna vi upplever i livsfaser, eller kanske snarare rollförändringar genom livet. Vi går från att tillhöra någon annan (föräldrar eller annan vårdnadshavare), till att bryta oss loss i olika etapper såsom tonårstid och vuxenblivandet efter studenten för att bli våra egna. Vi skaffar oss olika erfarenheter genom resor, studier, arbete och människorna vi träffar längs vägen. För många övergår dock denna resa där en själv är i främsta rum till att finnas till för andra. Både partner och barn, och kanske till och med barnbarn. Detta är en resa som både får praktiska yttre konsekvenser men likväl inre. Helt plötsligt tar en ny fas av inre bearbetning form. Frågor ställs kring den egna uppväxten och relationen till sina egna föräldrar, till att inte längre bara leva för en själv utan främst för någon annan. Både en berikande men också krävande resa, och för vissa kan den till och med kännas kvävande. Tiden går dock och de flesta anpassar sig till sina nya roller utan större svårigheter. Men när barnen inte längre är i behov av en, flyttar ut och kanske till och med bildar egna familjer, vad händer då? Vem är man då, och vad ska man göra av sitt liv? Vad ska man prioritera? Ska man ta upp det egna livsprojektet som gick i dvala för 20 år sedan eller är det en helt egen ny livsfas som tar vid med sin egen rätt? “Vitt (grått) hår är en ärekrans” står det i Ordspråksboken 16:31. Även om många kanske färgar bort de där gråa hårstråna och försöker hålla sig unga så länge som möjligt, samtidigt som åldern snarare ses som en belastning i många branscher än fart och nytänkande, står symboliken för något. Nämligen livserfarenhet. Man vet vad som funkar och inte. Livserfarenheten är en skatt, ovärderlig och som tar en livstid att erövra, men vad ska man göra med den sen? Hur förvaltar man den på bästa sätt, och vilka sammanhang? Kanske kan man bli vägledare åt de som ännu försöker hitta sin plats på jorden? Vem vet hur livet ter sig, och det slutar inte vara spännande just för att man blivit äldre.

Se åldrandet som en gåva och med tacksamhet, både för dig och för andra!



Hur löser vi konflikten - familjerådgivare Johan Hagström svarar

Under helgen har bråken mellan mig och min partner eskalerat. Vi har bråkat om hur vi prioriterar olika i relationen, tjafsat över tvätt och grälat, om egentligen små saker som vem som ska gå ut med skräpet eller köra vår yngsta till fotbollsträningen, på ett sätt som får mig att fundera på om vi kan fortsätta leva tillsammans. Hur löser vi det?

Tack för din fråga. För det första vill jag säga att helger och särskilt storhelger är utmanande för de flesta familjer. De ställer höga krav på att alla i familjen ska umgås, vara glada och må bra. Om man har gnissel sedan tidigare i relationer så riskerar det att bli uppenbart vid storhelger och glädjen uteblir. Alla i familjen märker att stämningen blir låg eller genom högljudda bråk och blir ledsna. Det syns och hörs oftast på en eller flera i familjen. Mitt råd är att prata med varandra om det som hände i julas för att se vad som går att reda ut. I samtalen med varandra ska ni uttrycka er med ”jag”- budskap för att undvika att gå i försvar. Till exempel ”Jag tycker” eller” jag upplever” och sedan levererar du ditt budskap. Avsluta med att öppna upp för en dialog genom att fråga, vad tycker du?

Om det är svårt att prata med din partner om det som du har upplevt, så är mitt andra råd att kontakta en privat eller er kommuns familjerådgivning för att ta hjälp med att kommunicera med varandra. Det kan öppna upp för samtal om vad som ligger bakom konflikten. Hos familjerådgivare får ni verktyg att få en vettig dialog er emellan. Ni får hjälp med att prata om era avsikter med relationen och eventuella olikheter och sätt att hantera dem i relationen. I bästa fall så ger familjerådgivaren er den viktigaste nyckeln i all konflikthantering som är, att det är inte individen som ska ändra sig utan ert samspel. Det brukar lösa upp det som underblåser konflikten, och ni börjar prata om sakfrågan istället. I samtalen hemma ska ni avsätta lagom mycket tid. Det ska varken vara för mycket eller för lite. Mitt råd är max 45 minuter rättvist fördelade mellan er. Avgränsa vad ni ska prata om under samtalet. Bygg in stopp/paus-signal som ni använder om det blir för känslosamt. Skiljs åt i god anda tex genom att ge beröm för att ni har lyckats prata med varandra. Planera in nästa tillfälle för samtal och vad ni önskar att ta upp då. På så sätt skapar ni mötesplatser, tidsbegränsad samvaro och respekt för varandras olika upplevelser av er gemensamma relation. Lycka till.

Vad innebär det att gå in i relation - på ett existentiellt plan?

Med livet som insats

Vad innebär det att gå in i relation - på ett existentiellt plan? Vad gör vi med detta vårt enda liv vi fått; våra få timmar, dagar och år här på jorden? Ju äldre man blir desto mer uppskattar i alla fall jag varje dag jag får till skänks. Livet är bräckligt. Ingen vet hur lång tid vi har innan vi fullbordat vårt lopp. Min lärare i religionspsykologi sa i början av min teologiutbildning att “när ni går dessa kurser är det lätt att bara se hur många högskolepoäng varje kurs ger er, men se det istället som veckor av era liv som ni investerar i kurserna”. Som tjugoåring kunde jag inte riktigt greppa vidden av dessa ord, att ibland tänka “ekonomiskt” kring livet som är ovärderligt. Insikten om att tiden är kort hade ännu inte blivit en realitet i mitt liv och vilket ansvar det för med sig när man tänker efter. Ett etiskt ansvar. Ett etiskt ansvar att på ett gott sätt förvalta dels våra egna liv, men också de som blivit anförtrodda åt oss. Här ligger det nästan en självklarhet i att det gäller barn som kommer till världen, men det gäller likväl de som frivilligt och medvetet blivit anförtrodda oss. Här ryms såklart många olika relationsformer, men den det speciellt berör är partnerrelationen. Här finns genomgående i relationen oftast ett livslångt perspektiv om inget annat blir överenskommet - tidshorisonten är tills döden skiljer oss åt. Vi går alltså in i relationen med livet som insats. Den människa som vill dela sitt liv med en har alltså valt att dela sin intjänade ekonomi med en, sina drömmar som kanske byggts upp och närts under flera år, sina allra svagaste stunder av inre och yttre kamp eller förlust av närstående, sina tråkigaste stunder av tristess i exempelvis timslånga seriekollande på Netflix, men framförallt i de lyckligaste stunder där livet blommar ut. De skrattfyllda enkla stunderna när grannen gjorde något komiskt eller ett kärleksfullt sms till de livsomvälvande lycksaliga stunderna som när den första gemensamma bostaden införskaffats eller vid förlovning.

David Fouladi, Familjerådgivare

David Fouladi, familjerådgivare

Allt detta har alltså någon valt att dela med just en själv och inte med någon annan. Förstår vi storheten i detta? Jag tror inte att insikten är så levande när vardagen rullar på bland skolskjuts, matlagning, busspendling, läxläsning, tidningsscrollande och renovering. Jag tror att vi tyvärr i allt det här för lätt tar vår partner för självklar och omedvetet föreställer oss att den andra finns till för vår skull (som det såklart också är) men att vi också finns till för den andres skull i lika hög grad. Hur skulle det vara att leva med en målsättning i att varje dag få bidra till att ens partner får ut eller uppleva något livgivande eller livsberikande? En kram, ett lyssnande öra, ta över tvättjobbet, köpa med hens favoritfrukt från ICA som är i säsong nu eller uttrycka en tacksamhet för vad den andra betyder i ens liv. Allts som stärker kärleken och samhörigheten.

Som familjerådgivare möter jag alla typer av par, många som varit gifta/sambo eller tillsammans längre än vad jag själv har levt. Tiden i sig avgör dock inte alltid kvaliteten på relationen, det är inte per automatik en kavlitetsmarkör, utan kvaliteten avgörs av hur vi behandlar det vi har. Den judiske filosofen Martin Buber skriver i sin bok “Distans och relation” om vikten av att emellanåt stanna upp och ta ett steg tillbaka i tillvaron. För när vi pausar tempot, tar lite distans för att kunna få en bättre överblick och faktiskt begrundar våra liv, vår partner och det vi faktiskt har (och inte saknar), det är då relationen stärks för då får vi en chans att låta det påverka vårt inre och vi kan förstå hur mycket allt betyder för oss, vilket kan leda till att vårt framtida levnadssätt och handlande kan förändras. Man kan likna det vid att står man väldigt nära en tavla så kan man se de enskilda färgerna tydligt och penseldragen, men tar man några steg bak kan man faktiskt se vad målningen föreställer, beundra den och märka hur bildens motiv fångar oss och kanske även påverkar oss och väcker känslor.

Min tanke är sammanfattningsvis att låta insikten om vad du och din partner faktiskt har investerat i varandra påverka hur ni behandlar varandra och lever era liv. Gör det genom att pausa och skapa distans till “vardagslunken”, alltså kliv några steg bort från tavlan, t.ex. att gå ut på den där dejt-nighten, gå skogspromenaden eller bara stäng av tv:n sista timmen innan läggdags och njuta av varandras närvaro som aldrig annars blir av för att kunna begrunda, uppskatta och uttrycka tacksamhet för varandra. Där ökar upplevelsen av livskvalite, kärlek och vissheten om att insatsen blev rätt.

Familjerådgivning i Skåne via kommunala avtal

Vi möter olika familjekonstellationer i familjerådgivning.

Familjeterapeuterna Syd driver Familjerådgivningen i 8 skånska kommuner. De är Skurup, Hörby, Helsingborg, Höganäs, Svalöv, Perstorp, Klippan och Bjuv kommun. Vi erbjuder Familjerådgivning på mottagningar i Malmö, Hyllie, Helsingborg, Lund och Kristianstad till familjer som är folkbokförda i ovan nämnda kommuner. För specifik information om Er kommuns avtal med oss, hänvisar vi till er kommuns hemsida och Familjeterapeuternas hemsida. Par och vuxna barn från 18 år är välkomna att boka samtal. Familjerådgivning är stödjande och rådgivande och inga journaler förs. Sträng sekretess råder i samtalen. Pågående våld i familjen remitteras till kommunen att hantera innan rådgivning kan erbjudas. Barnperspektivet är en central del i arbetet med familjer hos dem. Om rådgivaren får kännedom om att barn far illa i familjen ska orosanmälan göras till Socialtjänsten. Det sker i möjligaste mån i samförstånd med föräldrarna.

Rådgivare som arbetar med Familjerådgivning har minst basutbildning med inriktning inom Beteendevetenskap med vidareutbildning i Psykoterapi. Metoderna som behandlarna arbetar med har sin grund i Systemisk terapi, Kognitiv beteendeterapi och Psykodynamisk terapi. De är fortbildade i Sexologi, HBTQI och Våld i nära relationer. Familjeterapeuterna Syd är medlem i föreningen KFR som skapar riktlinjerna för uppdraget Familjerådgivning. De går i kontinuerlig handledning hos handledare med lång yrkeserfarenhet inom Familjerådgivning. Det gör verksamheten kvalitetssäkrad. Verksamhetschef Johan Hagström uttrycker sig såhär om uppdraget: Vi är glada att kunna erbjuda familjerådgivning till flera skånska kommuner. Våra behandlare arbetar med stort engagemang och hög professionalism. Jag är garant för att kommunernas innevånare ska bli nöjda med rådgivning och stödjande behandling i familjeärenden hos oss.

Välkommen att boka tid via länken: familjeterapeuterna.kaddio.com/booking

Telefonnummer är 020- 899246 kl 9-11, 14-15 måndag-fredag

Mail: info@familjeterapeuterna.com

Reportage om Liljan Al-Otabi - vår arabisktalande PTP-psykolog

Se reportaget som nyhetsbyrån Alkompis har gjort om vår PTP-psykolog Liljan Al-Otabi som arbetar hos oss på Familjeterapeuterna Syd. I reportaget berättar Liljan om psykologisk behandling, sitt yrke som psykolog och vår verksamhet.

شاهد التقرير المصّور الذي قدمه موقع الكومبيس األخباري عن األخصائية في العالج النفسي ليلي ان العتاب ي التي تعمل في عيادتنا الطبية Syd Familjeterapeuterna . في هذا التقرير تتحدث ليليان عن طرق العالج النفسي وعن عملها كطبيبة نفسية و األعمال والخدمات التي تقدمها عيادتنا.

PTP- Praktisk tjänstgöring för psykologer

Mitt namn är Liljan Al-Otabi och som start på min egen praktiska tjänstgöring för psykologer på Familjeterapeuterna Syd skriver jag denna artikel. Artikeln syftar sig till att klargöra och dyka djupare i vad en PTP-psykolog gör.

Vad är en PTP-tjänst?

Jo, för att få behörighet att arbeta som en legitimerad psykolog i Sverige kräver lagen att alla psykologer genomgår ett år av praktisk tjänstgöring. Under detta år får psykologen möjlighet att arbeta under eget yrkesansvar för första gången. Alla de färdigheter och praktiska kunskaperna som repeterades och studerades in under det 5-åriga psykologprogrammet får nu komma till nytta.

Enkelt sagt gör en PTP-psykolog precis samma saker som en legitimerad psykolog men under handledning av en erfaren psykolog.

Vad betyder detta för klienterna?

När vi söker efter psykologer som kan hjälpa oss reda ut trassliga relationer, jobbiga känslor och mörka tankar söker vi ofta efter en psykolog med många års erfarenhet. Inte konstigt, vem vill inte möta en behandlare som mött massvis av patienter och typer av problematik? Men faktum är att studier funnit att terapeuters behandlingsresultat i snitt inte förbättras särskilt mycket över tid. Bland annat redovisar en studie som följde 170 terapeuter över tid från 2016 (Goldberg et al.) att det inte fanns något bevis för att terapeuter blir bättre över tid utan att i snitt fick terapeuterna något mindre effektiva behandlingsresultat. Det bör dock noteras att det är just tidsaspekten som inte verkar spela så stor roll. Erfarenheten inom psykologyrket väger tungt och för att kunna arbeta inom principerna för evidensbaserat psykologiskt arbete krävs det att man tar del av sin beprövade erfarenhet som så klart växer med åren (Sveriges Psykologförbund, 2020).

Vidare menar en del även att en behandling av en PTP-psykolog kan leda till en hög patientsäkerhet och kvalitet. En ny psykolog är mycket mån om att lära sig det psykologiska hantverket samtidigt som mycket tid läggs på förberedelse och efterforskningar kring klienternas problematik.

Så, vad kan du förvänta dig av en PTP-psykolog?

Jag är övertygad att du i de allra flesta fall kommer få möta en kompetent och inläst psykolog som är mån om att göra ett gott och noggrant arbete. På Familjeterapeuterna Syd kan jag dessutom intyga att du får möta en PTP-psykolog som har många kunniga behandlare med varierande spetskompetens att vända sig till.

Med denna artikel hoppas jag att du fått en klarare bild av vad en PTP-psykolog är och vad du kan förvänta dig från en psykolog under tjänstgöring.

Referenser

Goldberg, S. B., Rousmaniere, T., Miller, S. D., Whipple, J., Nielsen, S. L., Hoyt, W. T., & Wampold, B. E. (2016). Do psychotherapists improve with time and experience? A longitudinal analysis of outcomes in a clinical setting. Journal of counseling psychology, 63(1), 1.

Region Skåne. (2022). Praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP). https://vardgivare.skane.se/kompetens-utveckling/ptp/#153708 ( Hämtad 2023-08-19)

Sveriges psykologförbund. (2018). PTP - Praktisk tjänstgöring för psykologer. https://www.psykologforbundet.se/for-dig-som-ar/ptp/vad-ar-PTP/ (Hämtad 2023-08-22)

Livet efter stroke

I Sverige drabbas drygt 25000 personer av stroke, varav 6000 avlider årligen. En av orsakerna är högt blodtryck. Konsekvenserna av stroke ser olika ut för varje individ. Som patient möter man ett imponerande systematiskt behandlingsprogram som vårdens olika yrkesgrupper arbetar utifrån i det akuta skedet. Eftervården arbetar också systematiskt med olika övningar och program. Arbetet bedrivs utifrån beprövad erfarenhet och evidens.

Mitt namn är Johan Hagström och jobbar som verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd. I samband med min stroke i juni 2023 fick jag en mängd erfarenheter som jag gärna delar med dig. Jag nämner först och mest avgörande det viktigaste nämligen att bli väl bemött och omhändertagen av familj, vänner och släktingar. I mitt fall fanns de där för mig. Mina anställda, samarbetspartners och några patienter skickade krya-på-dig hälsningar och blommor. Det betydde mycket.

När jag efter ett dygn insåg att mitt liv totalt hade förändrats fick jag kraftig ångest, blev rädd och mycket ledsen. Vårdpersonalen var fantastisk att även möta upp mig i det tillståndet. En sjuksköterska och en undersköterska kom direkt när jag sa att jag fick ångest och pratade med mig och sa att det var naturligt med ångest när man drabbats av stroke och särskilt vid förlamning som jag hade fått. Jag fick hjälp både psykologiskt, själsligt och farmakologiskt. Min hustru och yngste son satt vid min sida när det var som värst. Min mamma besökte mig dagen efteråt. Det betydde mycket. Min arbetskamrat, bäste vän tillika familjens hund Lizzy, kunde också hälsa på mig på sjukhusområdet. Hennes tillgivenhet visade hon med hela kroppen från nos till viftande svans.

Tankarna snurrade de första dagarna. Hur ska det här bli för mig och min familj? Hur ska jag kunna sköta mitt företag med 30 anställda och en mängd avtal? Jag började få existentiella funderingar vad som är värt att leva för och hur jag ska hitta tillbaka till arbetslivet. Jag insåg ganska snabbt att mitt tidigare liv var borta och nya val behövde göras. Tidvis brottades jag av mörka tankar på att inte vilja leva längre. Nu har de bytts till kämparglöd och en stark vilja att åter erövra livet. Jag har en fin upplevelse av när tacksamheten och livsglädjen återvände. Det var under en av mina dagliga promenader med Lizzy som jag utan föraning sa högt för mig själv; vad härligt att leva.

När jag efter akutvården kom till rehab på Orup i Skåne så fick jag nytt hopp. De som mötte mig på Orup var fantastiska att sprida framtidshopp utan att försköna prognosen framåt. De närmaste tre till fyra månaderna efter stroken läker det som har skadats i hjärnan och nya nervbanor skapas. Det är så kallade tidsfönstret som ger mest synligt resultat på träningen. Efter den första tiden minskar uppåtgående kurvan något men fortsätter uppåt. Det går att göra framsteg även efter tre-fyra månader alltså.

Professionalismen hos personalen imponerar på mig. Den skvallrar om trivsel, medvetenhet om vad man gör på jobbet och att det är patientens bästa som är för ögonen. En sak som har slagit mig med häpnad är att om jag säger nåt till en i personalen så vet alla i personalen det nästa dag. Tala om att tala med varandra. Personalens bemötandet av patienten på Orup har gjort starkt intryck på min tid här. Jag undrar vad som skapar den hållningen hos personalen? Jag möttes av människor som ville mitt bästa och tilltalar mig med mitt förnamn. De stannade upp i korridoren när jag tog mina första staplande steg och log och sa uppmuntrande saker till mig. Det hände inte bara en gång utan flera gånger. Även mina medpatienter såg och kommenterade mina framsteg. En dag gjorde jag likadant till en medpatient och det leendet jag mötte från honom glömmer jag aldrig.

I fredags [28/7) avslutades min rehabiliteringen på Orup. Nästan sex veckors daglig träning med olika övningar gjorde att jag promenerade ut från sjukhuset till taxin som körde mig hem. Det var en stund av fullkomlig lycka. Mål är viktiga i rehabilitering som med så mycket annat. När man får proffsig hjälp med att uppnå dem blir de möjliga. Jag har fått uppmuntran, beröm men också manats till att göra ännu bättre ifrån mig än jag själv trodde om mig. Ett exempel var när arbetsterapeuten föreslog att vi skulle spela Fia med knuff och då med hjälp av min förlamade hand. Min första tanke var; är du riktigt klok? men jag sa inte det förrän efteråt. Vid tillfälle tre flyttade jag pjäserna och slog tärningen med tydligt gensvar från fingrarna.

Utskrivningen från Orup innehöll förhållningsregler håll koll på blodtryck, drick max ett glas till middag en gång per vecka. Det drabbar inte hårt eftersom jag aldrig varit någon högkonsument av alkohol men ändå en begränsning. Det är bara att gilla läget.

Veckan efter utskrivning från Orup innehöll två träningspass med fysioterapeut på Gerdahallen i Lund. Det är ett större friskvårdscenter med gym och diverse grupper för rörelse av olika slag. Läs mer om Gerdahallen

Efter en veckas förkylning med konsekvensen inget gymmande, återövrade jag och min privat anställda assistent, Gerdahallen och cirkelträning. Jag körde speciellt övningar med min förlamade hand med gott resultat. En sak som slog mig - under veckan utan gym- är vad låg jag har känt mig. Förvånansvärt låg. Nu känns det helt annorlunda - on the top again. Viktig insikt inför kommande dalar. Uppåt, uppåt är enda vägen.

Min andra rehab började jag i mitten av september 2023 som jag blev beviljad på Lunds Universitetssjukhus eller SUS i Lund som det heter numera. Det ligger på Lasarettsgatan 7 i Lund. Det är gamla BB i Lund där jag och min syster föddes för 59 resp 57 år sedan. Vår mamma som jag nämnde om tidigare har berättat om våra födslar där ett otal gånger. Det blev känslomässigt att trappträna i de trappor som vår mamma sprungit upp och ner för att sätta igång värkarna. Inte nog med det, för i botten av byggnaden ligger idag specialisttandvården. Där är min äldste son patient och får hjälp med sin tandvård.

På min andra rehab fick jag en ny bedömning av mitt tillstånd gjort. Den visade att jag hade ökat gångtiden avsevärt och även min stabilitet. Jag hade dessvärre också utvecklat stelhet vilket troligen berodde på spastisitet som kan utvecklas hos vissa strokepatienter. Min första träning hos fysioterapeuten var att hitta mitt centrum med hjälp av magstödet och lära mig sänka axlarna. Andning tillsammans med Mindfulness, närvaroteknik, öppnade mig för en annan typ av träning. Jag fick lära mig att känna de små musklerna som vi bär upp kroppens centrum med, bålen. Likaså fick jag hjälp med hållning och att bli mer symmetrisk i kroppen. Min smärta som hade utvecklats i perioden mellan Orup och rehab i Lund var ett av huvudmålen för behandling.

Eftervården i Sverige är ojämn och ofta bristfällig. Jag har löst min eftervård på privat basis och delar gärna min berättelse om min väg till framgång. Min PT Richard Stannå på Diamondgym i Hyllie börjar hjälpa mig med stretching och uppstart av träning i februari -24. Richard arbetar sedan flera år i sin verksamhet med personlig träning och besitter mycket kunskap i området. Stretching är underskattat inom reguljär vård, menar jag. Stretching gör så att dina muskler och leder blir mer rörliga och därmed funktionella för fysisk träning. Oftast är strokedrabbade patienter hänvisade till egenträning och gruppträning utan professionell streching av muskler och leder. Man lär ut övningar som du ska utöva själv, men du behöver hjälp med stretching. Särskilt om du inte har balans och styrka att utföra den själv. Kunskapen om hur du ska stretcha är också avgörande för din framgång. Träning med vikter i all ära men utan stretching kan den innebära skador och dysfunktion. Min träning med PT Richard Stannå har lyft mig till en helt annan nivå fysiskt och mentalt tack vare stretching. Se filmerna nedan hur min gång och funktion i höger arm och hand har utvecklats på 12 månader efter stroken. Vintern 2024/25 har jag, under min fortsatta rehab på Diamond gym i Hyllie, Malmö med PT Richard Stannå från First Class PT Malmö, utvecklat styrka, balans och ökad rörlighet. Tillsammans med smidighet och självkänslan, som kommer med det, har framgången varit en drivkraft i min återresa till ett så normalt liv som möjligt. Vissa dagar på resan är inte lika ljusa som andra och att i de lägena få tillhöra ett varm och omsorgsfullt sammanhang som Diamondgym, Hyllie betyder väldigt mycket. Särskilt med en funktionsvariation som snabbt ger ett utanförskap, betyder inkludering och att bemötas av respekt och självklarhet allt. På Diamondgym i Hyllie, Malmö blir du sedd.

Årets klient 2024 utses

Ett exempel på hur Diamond Gym i Hyllie, Malmö ser och bekräftar sina medlemmar hände mig. Varje år utses en medlem av gymmet under Richard Stannås ledning till årets klient. 2024 utnämndes jag för min uthållighet och mentala inställning till träningen. Jag är djupt berörd av utnämningen och äran att få en plakett med mitt namn på i Hall of fame på Diamond gym. Jag kommer ge ännu mer efter det. Det är viktigt med mål och att du söker upp en eller ett par sammanhang som ger dig möjligheten att uppnå mål. Diamond Gym är ett sådant sammanhang.

Jag har även fått mycket inspiration av flera nätverkande personer som själva har drabbats och som vill hjälpa andra genom att dela sin erfarenhet på sociala medier exempelvis Elinstrokefighter och Katastroke på Instagram.

Du som har behov av att prata om den förändrade livssituationen som stroken har medfört är välkommen med i vår Digitala samtalsgrupp för strokedrabbade personer i arbetsför ålder (18-70 år). Vi är en öppen grupp som möts digitalt fyra torsdagar i sträck. Vi inleder med en kort info om hur stroke kan förändra livet för den drabbade men även närstående. Ämnen som berörs är hur stroken kan påverka oss t.ex skapa nedstämdhet, sömnbesvär, smärta och utmaningar i eftervården. Vi delar med oss av erfarenheter hur man kan motarbeta negativa spiraler. Välkommen med din bokning. Anmäl dig här

Läs mer om stroke

Rehab utomlands - läs mer här

Stöd till anhörig -läs mer här

Min rehab fyra veckor efter stroke hade jag på Orup, Skåne.

Min rehab ett år efter stroke har jag på Diamondgym i Hyllie.

Familjerådgivning Stockholm kort väntetid

Vi arbetar med Familjerådgivning till par och familjer som är folkbokförda i Stockholm Stad med flera kommuner i StorStockholm. Besökare betalar endast en subventionerad egenavgift. Om Er kommun har avtal med oss och vilken egenavgift Ni ska betala finns information om här kommunala avtal.

Våra mottagningar ligger i Gamla Stan, Norrmalm och Östermalm. Vi utökar vår verksamhet på Kungsholmen under våren 2023.

Hos oss är väntetiden 3-5 dagar vilket ger Er snabb rådgivning. Par söker oss för utmaningar med barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt, kommunikation emellan familjemedlemmar, otrohet, logistik, intimitet och sex, olika syn på barnuppfostran och om kärleksrelationen går att fördjupa eller om den har tagit slut.

Vi stödjer de par som väljer att skilja sig med hänsyn tagen till barnens bästa för ögonen. I arbetet med skilsmässa går paret igenom olika känslor som behöver uttryckas. Rådgivare hos oss är väl rustade att ta hand om det och leda Er igenom olika faser i bearbetningen av förlusten.

Förväntingar på intimitet, känslomässighet och sex i parrelationen varierar beroende på vem vi är och blir i relation till vår partner. I vissa fall kan förväntningarna grusas och leda till svåra känslor av besvikelse, sorg och aggressionsutbrott. Det är en svår omställning för många par när idealbild eller förväntan på parrelationen och partnern men även sig själv behöver omvärderas.

Par som går i Familjerådgivning kommer 3-5 samtal och blir hjälpta i sina utmaningar. Ibland räcker det med ett samtal för att förändra en utmaning. Vår erfarenhet är att par väntat länge på att söka vår hjälp och brukar säga efter en rådgivning; “det här borde vi gjort för längesen”.

Välkomna att boka tid för Familjerådgivning genom att boka tid här.