Johan pratar i radio om hur vi löser påfrestningar för familjen i Coronatider.

Johan Hagström
 

Johan Hagström, verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd pratar i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv. I påskveckan handlar det om Coronavirusets påverkan på våra relationer.  

Det är oroligt i världen just nu och det påverkar säkert många familjer. Hur tar man bäst hand om varandra under en kris som denna?
- hur ska man prata med sina barn om vad som händer just nu?

Barn mår bäst av ärlighet och tydlighet från oss vuxna. De blir trygga när de får veta hur saker och ting är. Idag tar barn reda på information via digitala världen. De vet ofta vad som händer i deras omvärld och det behöver vi vuxna ta hand om genom att bemöta dem med ärlighet och öppenhet. Det är viktigt att trygga och lugna barn om de verkar oroliga. Våga vara kvar i deras känslor kring det som händer just nu, är mitt tips.
- mångas planer ställs in nu i påsk och det kan leda till frustration och besvikelse. Hur kan man som familj göra det bästa av situationen?

Det viktigaste nu är att stanna hemma från planerade resor och släktträffar. Det finns mycket en familj kan upptäcka i sin omedelbara närhet. Barn älskar att gå på upptäcktsfärder. Ta promenader och besök olika ställen varje promenad. Det kan vara ännu icke upptäckta lekplatser i området, skogspartier eller parker som familjen ännu inte har hunnit att besöka. Det finns kanske spännande stadsdelar som ännu inte är upptäckta och besökta, kanske det döljer sig ett glasscafé eller en mysig plats där familjen kan duka upp sin picknick om vädret tillåter. Mitt tips är att bli nyfiken på sin närmiljö i påsk genom promenad eller cykling.
- många av oss har äldre släktingar vi inte kan träffa på länge. Vad kan man göra för att ändå finnas där för dem?

Använd våra digitala hjälpmedel som FaceTime, Messenger, Skype med flera tjänster. Du kan också skicka kort digitalt med bilder på dig och din familj med en trevlig hälsning. Att prata över telefonen är sedan gammalt en känd väg för kommunikation. Det kan också vara en god ide att inte glömma att ringa till boendet om man har familjemedlemmar som är isolerade nu.
- det finns par som lever i olika länder och som inte kan resa till varandra. Hur kan man ta hand om relationer på distans? 

Likadant här kan vi prata via olika digitala plattformar där vi kan se varandra på rörlig bild och höra ljud. Det är dock svårt att ännu röra vid varandras kroppar digitalt men en väg är att sexchatta eller via rörlig bild skapa en sensuell och intim situation. Givetvis är det inte samma som IRL, men ett sätt att överleva frånvaron tills man ses igen.
- påsken är en viktig högtid inte minst för troende som är vana att gå på gudstjänster. Hur tänker du som prästvigd att man kan hantera det?

Det har uppstått så många fina och bra genomförda digitala gudstjänster och sammankomster på nätet att de kommer tillgodose firandet av påsken. Ett föredömligt exempel är Kontempel i Stockholm. Under ledning av prästen Olle Carlsson leds både andakter och gudstjänster via Facebook. Det ger också en fin möjlighet att ta del av nätverken som skapas kring dessa digitala gudstjänster, seminarier och andaktsstunder där vi inbjuds att dela med oss av våra tankar och känslor, Det skapar en ny andlig gemenskap via nätet. Om någon behöver en präst eller diakon i påsk så kan Kyrkan göra ett hembesök. Givetvis sker det utifrån de förhållningsregler som myndigheterna har ställt upp för dessa fysiska träffar.
- många kommer vara ensamma i påsk utan anhöriga. Finns det något man kan göra för att det inte ska blir för tungt?

Mitt tips på att möta ofrivillig ensamhet är att sätta sin egen situation i relation till andras. I dessa tider är jag t.ex oerhört glad över att vara frisk, slippa intensivvård, kunna vara utomhus och påta i trädgården. Än finns det mat i affärerna och elektriciteten fungerar och i kranen kommer både kallt och varmt vatten. Det gäller att se allt det som fungerar runtomkring mig, ta en löprunda eller en skön promenad, lyssna på musik, ringa en vän och prata en stund och känna tacksamhet. Det är inte självklart att allt det som vi har vant oss vid som en självklarhet kommer att finnas som innan. Om det som jag har räknat upp som exempel, inte är till hjälp i ensamheten för någon eller några, så kan lösningen vara att ta itu med gamla saker. Du kan rensa i papper, städa garderober, sälja på Blocket och förberedda den tid som kommer efter att isoleringen går över. Jag tror mycket på den inneboende kraft varje människa har att överleva svåra situationer. Tänk att även du har den och om sorgen över din situation är för svår så ska du söka hjälp.