"Män saknar språk för hur de mår psykiskt och känslomässigt."

Män saknar språk för hur de mår psykiskt och känslomässigt och har inställningen att ensam är stark, hävdar forskare inom suicidforskningen som söker svaren på varför över 70 procent av alla självmord i Sverige begås av män eller pojkar i åldern 15-44 år.

Enligt statistiken begås 70 % av alla självmord av män eller pojkar. I Sverige är självmord den ledande dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år. Många suicidforskare frågar sig vad som egentligen ligger bakom att 70 procent av alla självmord begås av män och pojkar. Om man tittar på gruppnivå har forskare funnit några faktorer som kan ligga bakom att fler män än kvinnor tar sitt liv. 

En del av svaret kan ligga i valet av metoder. När män bestämt sig för att ta sitt liv väljer män oftast dödligare metoder än vad kvinnor gör.

Högre smärttolerans generellt hos män jämfört med kvinnor kan göra att män utsätter sig generellt för fler risker och skadar sig oftare, säger Rory O´Connor, professor vid University of Glasgow.

Rory O`Connor menar att män tenderar att enbart prata med partnern vid psykisk ohälsa och känslomässiga problem. Det gör att män saknar kontaktnät där de vågar be om känslomässigt stöd vilket kvinnor tenderar att ha, fortsätter Rory O`Connor. Generellt delar män bara med sig av sina känslor till, och får känslomässigt stöd av, sin partner. Så om relationen av någon anledning tar slut blir han i värsta fall helt känslomässigt isolerad.

Ensam är stark. Ulla Karin Nyberg, psykiater vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid Karolinksa Institutet menar att det här sättet att inte hantera sina känslor med mer än sin partner gör att män reagerar starkare på förluster. De tillåter inte sig att finna stöd i andra. Att män sällan pratar om sina känslor med andra gör att de saknar språk att uttrycka sig hur de mår psykiskt. 

Stigmat att man är psykiskt sjuk om man söker hjälp för känslomässiga problem lever kvar. Ensam är stark är tyvärr fortfarande manlig norm, menar Ulla Karin Nyberg. Symtom som värk i kroppen och sömnproblem tror man är det stora problemet när det i själva verket kan vara en underliggande depression, fortsätter Ulla Karin Nyberg.

Fråga rakt ut om personen har självmordstankar, menar Ulla Karin Nyberg som ett sätt att skydda personen från att ta sitt liv. Det kan förhoppningsvis ge personen stöd och hopp som denne behöver samt en känsla av att bli bekräftad och att någon bryr sig, fortsätter Rory O´Connor.

 

Välkommen Charlotte Jörnland

Vi hälsar Charlotte Jörnland välkommen till Malmö C och Hyllie mottagningar. Charlotte tar emot för behandling via remiss KBTkort och privat psykoterapi. Charlotte kommer senast från Barn & Ungdomspsykiatrin i Stockholm för att arbeta med Vårdval Psykoterapi som ackrediterad i KBT hos oss på Familjeterapeuterna Syd. Charlotte berättar såhär om sig:

“Jag arbetar med Kognitiv beteendeterapi - KBT och är ackrediterad i KBT av Region Skåne. Jag kan erbjuda dig som patient behandling med kognitiv beteendeterapi samt kris- och stödsamtal. Jag tycker det är viktigt att samtalen sker i ett tryggt rum där man kan vara sig själv och känna frihet. Jag drivs av att hjälpa människor att få större insikt om hur känslor, tankar och beteende samspelar med varandra. Jag tror på att terapin kan bli en process som leder till ökad tolerans för motgång och acceptans för förändringar i livet. Jag har erfarenhet av att samtal kan göra stor skillnad i att förstå sig själv, sina reaktioner och sin omgivning. I samtalet med en annan kan man få syn på sådant som tidigare varit dolt eller ohanterbart. Samtal kan leda till befrielse och läkedom. Kort om min bakgrund och kompetens: 

Efter min socionomexamen arbetade jag drygt sex år som kurator på skyddat boende för unga kvinnor utsatta för våld i Stockholm. Vi arbetade med stärkande samtal, psykoedukation kring våld och kris. Jag ledde även en kris- och motivationsgrupp för våldsutsatta och var tillförordnad föreståndare. Jag gick därefter en basutbildning i psykoterapi med inrikting KBT och psykodynamisk metod på Karolinska institutet. Jag har därefter arbetat ca två år på Barn- och Ungdomspsykiatrin i Stockholm med KBT-terapier, familjesamtal och föräldrastöd. Mitt specialområde är trauma och våld. Jag arbetar under kontinuerlig handledning av legitimerad Psykoterapeut.”

Välkomna på föreläsning om Mentalisering och bemötande 15e oktober 2020

 

Mentalisering är en förmåga som alla människor föds med men som måste tränas upp och underhållas. Mentalisera innebär att se sig själv utifrån och andra inifrån. För att kunna få denna förståelse för andra måste en medvetenhet finnas om en själv, sina egna känslor och ageranden i olika situationer. Denna förmåga underlättar för oss i det sociala samspelet med andra människor och det blir enklare för oss i exempelvis konfliktsituationer när vi har förståelse för egna och andras känslor.

Det finns tre delar inom mentalisering och dessa tre är; 1. att förstå sig själv, sina egna tankar, känslor och reaktioner, 2. att förstå hur andra uppfattar dig, och 3. att förstå andra, andras tankar, känslor, reaktioner och erfarenheter i kombination med deras agerande.

Elin Björkstam, Leg.Psykoterapeut

Elin Björkstam, Leg.Psykoterapeut

Vi bjuder in till en föreläsning om just mentalisering och bemötande där Socionom & leg. Psykoterapeut Elin Björkstam kommer att berätta mer om denna förmåga samt dela med sig om hur detta arbetet kan gå till i klientarbete.

Plats: Axelgård Vallkärra, Västratornsvägen 1, 22650 Lund

Tid: 15e oktober, Start med frukostmingel kl 08.30, Föreläsning kl 09.00-12.00

Biljetter: https://secure.tickster.com/tt7zbwcc4z5aphh

Pris: 495:-

 

Kommande föreläsningar:

12/3 2021: ”Aldrig känna sig hemma”. Amal Aziz, journalist och kulturstrateg, engagerad i frågor kring mänskliga rättigheter. Amal har länge varit aktiv i frågor som bl.a. rör mångfald och mellanförskap. Föreläser om mellanförskapet och de frågor som personer med utländsk bakgrund och ”andra generationens invandrare” ofta brottas med. Som bland annat identitet, självbild, segregation och ärvda trauman.

Vi vissnar samtidigt som vi blommar - Åldrandets paradox.

Vi vissnar samtidigt som vi blommar - Åldrandets paradox.

Johan Hagström, Verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd skriver om Åldrandet i DN:s bilaga på torsdag. Johan medverkar också i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag där han pratar om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv.

Johan pratar i radio om våld i nära relationer.

Johan pratar i radio om våld i nära relationer.

Johan Hagström, verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd pratar i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv. I veckan handlar det om Våld i nära relationer.

Johan pratar i radio om hur vi löser påfrestningar för familjen i Coronatider.

Johan pratar i radio om hur vi löser påfrestningar för familjen i Coronatider.

Johan Hagström, verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd pratar i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv.

Hur tar man bäst hand om varandra under en kris som denna?
- hur ska man prata med sina barn om vad som händer just nu?

Hur vårdas relationen i Coronatider?

Hur vårdas relationen i Coronatider?

Hur vårdar vi relationerna i Coronatider? Frågan ställde vi på Radio Malmöhus till verksamhetschef Johan Hagström på Familjeterapeuterna Syd i Malmö. Han delar med sig av sina tjugofem års erfarenhet inom rådgivning och psykoterapi.

Hur klarar familjen att skolor och arbetsplatser stänger?

Hur klarar familjen att skolor och arbetsplatser stänger?

Vi har kontaktat familjen Martin och Sofia Yam Møller i Köpenhamn för att fråga dem hur de har ordnat sin tillvaro i spåren av Coronavirus och Danmarks strängare förhållningsregler kring skola och arbetsplatser. Nu börjar Sverige att följa Danmarks exempel med att stänga gymnasieskolor och högskolor/universitet.